Forskningspris til Tone Lyngstad Nyaas

Senter for kvinneforskning, Universitetet i Oslo gir hvert år ut en pris for fremragende bidrag til kvinne- og kjønnsforskningen. Prisen gikk i år til Tone Lyngstad Nyaas, for hovedoppgaven: 'Abjekson, kropp, fragment. Kiki Smith, utvalgte verker (1986-1994)'. Prisutdelingen fant sted i går på det tradisjonelle nyttårsselskapet ved senteret.

Emnet for Nyaas’ hovedoppgave er den tysk-amerikanske kunstneren Kiki Smith (f. 1954). Kiki Smith er en viktig bidragsyter til den kroppsrelaterte samtidskunsten og hun har vakt stor oppmerksomhet med sine skulpturer som ofte oppfattes som frastøtende og avskyvekkende. Temaer som urenhet, fødsel, utstøtelse, lidelse og offer er sentrale.

Nyaas var student ved Institutt for arkeologi, kunsthistorie og konservering ved Universitetet i Oslo, mens hovedoppgaven er et tverrfaglig arbeid, en krysning mellom kunsthistorie, feministisk litteratur/estetikk og Smiths verker. Nyaas analyserer et utvalg av Smiths skulpturer ut fra to hovedperspektiver. Julia Kristevas abjeksjonsbegrep og den fragmentariske kroppen, sett i lys av kunsthistorisk tradisjon.

Nyaas, som selv er billedkunstner, finner at Kiki Smiths verker problematiserer de rammebetingelser våre kropper lever under, kulturelt, sosialt og vitenskapelig. Og hun knytter an til etiske spørsmål, gjennom temaer som et kvinnelig verdisystem, den politiske kroppen, aidsproblematikk og genmanipulering, fremmedgjøring og historisk bevissthet.

I nominasjonen heter det blant annet: ”Nyaas er et forskertalent som hever seg over det alminnelige. Hennes tverrfaglige kompetanse – filosofi, kunsthistorie, billedkunst – gir henne spesielle forutsetninger til å kunne gi originale bidrag til kvinne- og kjønnsforskningen, også i fremtiden. Nyaas gir en innsiktsfull og original fortolkning av arbeidene til en kunstner av internasjonalt format.”

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.