Budsjettkutt til institutter uten likestilling?

- Styrende organer ved høgskoler og universiteter må gi budsjettkutt til institutter og fagmiljøer som ikke klarer å oppfylle visse likestillingsmål.

Dette sa likestillingsdirektør Ingunn Yssen på en pressekonferanse tirsdag 19. september. Budsjettkutt som straff for manglende likestilling er et av flere tiltak Likestillingssenteret foreslår for å sikre økt likestilling innen akademia.

Når det gjelder forskning viser tallene at kjønnsforskjellene mellom menn og kvinner er store, 88% av alle professorer er menn. Det vil si at kun 251 av 2105 professorer er kvinner.

Bunnotering får Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, for ikke å ha en eneste kvinne blant sine 20 professorer. Toppnotering får Norges Handelshøgskole, fordi de øremerker vitenskapelige stillinger for kvinner for å øke kjønnsbalansen.

Tallene ble presentert på pressekonferansen hvor Likestillingssenteret la frem "Likestillingsbarometeret 2000". Et barometer som måler "trykket" på likestilling mellom menn og kvinner i Norge i dag. Stat og styring, kommune, næringsliv, forskning og utdanning og arbeidsliv er satt under lupen og blir målt.

Anka Ødegaardshaugen

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.