Nye tekster om narrespeilet media

Menn har fire ganger så stor sjanse til å komme i avisen som kvinner. Dette sier Julie Gjørven, en av bidragsyterne i antologien Narrespeil. Kjønn, sex og medier, som ble lansert i Grensen 5 mandag.

Elisabeth Eide er redaktør og Høyskoleforlaget utgiver av antologien hvis tittel henspiller på at media slett ikke er noe speil av virkeligheten, i alle fall ikke når det gjelder kjønn. Dette forsøker sytten bidragsytere å vise gjennom artikler som spenner fra forskning via mindre undersøkelser til mer personlige ytringer.

Flere av de sytten var til stede under lanseringen og noen av dem presenterte sine bidrag. Are Kalvø, som har skrevet bokens forord, opptrådte riktignok bare på bånd med sin tekst, men var like nynorsk ironiserende som alltid.

Kalvø er ikke alene blant artikkelforfatterne om å være journalist. Med to unntak jobber alle i media, flere av dem kjente fra fjorårets nyfeministbøker Råtekst og Matriark. Eide ble spurt om overvekten av journalister i antologien betyr at medieforskerne ikke er interessert i kjønn. - Nei, det betyr ikke det. Medieforskerne er i økende grad interessert i kjønn, men de forsker kanskje mer på fiksjon enn på nyhetesjournalistikk. Det var dessuten naturlig å bruke krefter fra det kollektivet som har oppstått rundt meg siden den store mediekonferansen i Bergen i fjor, svarte Eide, som er førsteamanuensis ved Journalistutdanningen, Høgskolen i Oslo.

Også noen av bidragsyterne er eller har vært tilknyttet Journalistutdanningen. I artikkelen "Det tapte tiår" tar Eides elever opp igjen hennes undersøkelse fra 1989 hvor hun så på kjønnsrepresentasjon i norske dagsaviser og fant at menn var representert i fire ganger så mange artikler som kvinner. Julie Gjørven, Margunn Grønn og Helle Vågland undersøker 3517 avisartikler i 1999. Hva de finner? Nøyaktig det samme som Eide fant for ti år siden.

Susanne Moen, KILDEN

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.