Ny rapport evaluerer kontantstøtta

Kontantstøtte brukes oftere av familier med lav sosial status enn av familier med høy sosial status. Likevel er ikke yrkesaktiviteten for mødre med lav utdanning endret.

Selv om det er familier med lav sosial status som hyppigst benytter seg av kontantstøtte, er det mødre med høy utdanning som reduserer arbeidstiden sin når de mottar kontantstøtte. Yrkesaktiviteten blant kvinner med høy og lav utdanning er dermed blitt noe likere. Dette viser en rapport fra NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) som evaluerer endringer i småbarnsfamilienes organisering av hverdagen etter innføring av kontantstøtten.

Materialet bygger på to undersøkelser foretatt et halvt år før innføringen av kontantstøtten og et halvt år etter innføringen.

Rapporten viser også at det våren 1999 ble mottatt kontantstøtte for 83 prosent av ettåringene og 70 prosent av toåringene. Barnehageandelen for begge disse årsklassene er noe redusert, andelen som er hos dagmamma har økt noe for ettåringene, men er uendret for toåringene. I tillegg mener kun en tiendedel av de som mottar kontantstøtte at ordningen er det beste tiltaket for å hjelpe småbarnsfamiliene.

Evalueringen er foretatt av stipendiat Tale Hellevik.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.