Ny rapport om norske menn og kvinners helse

Jon Ivar Elstad ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) har studert kjønnsforskjellene i helse i Norge de siste tredve årene.

(Pressemelding fra NOVA 8.2.00).

Forskjellene mellom menn og kvinners helse har blitt kalt et paradoks: Selv om dødstallene for menn er større enn for kvinner, har kvinner flere helseplager enn menn, også når man ser bort fra sykdommer knyttet til graviditet og fødsel. Spørsmålet Elstad stiller i rapporten Mindre kjønnsulikheter i helse? Helseforskjeller mellom kvinner og menn i perioden med "Det moderne likestillingsprosjektet" (NOVA rapport 13/99), er hvorvidt det "moderne likestillingsprosjektet" har ført til at forskjellene mellom kvinner og menns helse har blitt mindre.

Funnene i undersøkelsen hans viser at forskjellene ikke har blitt drastisk endret siden 1970, med noen unntak. Menn blir mer overvektige enn kvinner, mens kvinner melder om flere sykdommer enn menn, sammenliknet med 1970-tallet. Menn tar imidlertid oftere og i stadig større grad selvmord enn kvinner. Det er derimot mindre kjønnsforskjeller i dødstallene på ulykker og lungekreft.

Elstad peker imidlertid på at økt sykdomsrapportering ikke kan tolkes som følge av faktisk sykdom, men som et resultat av sosiale og kulturelle endringer i denne perioden, knyttet til helseatferd i befolkningen og helsevesenets kapasitet.

Helseundersøkelsene og andre data fra Statistisk sentralbyrå er hovedkilder. Stiftelsen Helse og Rehabilitering har finansiert prosjektet via Norske Kvinners Sanitetsforening.

For mer informasjon, kontakt Jon Ivar Elstad på telefon 22 54 12 88 eller på e-post: jon.i.elstad@isaf.no.

OM NOVA

Instituttet ble etablert 1. juli 1996 og har som formål å drive forskning og utviklingsarbeid som kan bidra til økt kunnskap om sosiale forhold og endringsprosesser. Det skal fokusere på problemstillinger om livsløp, levekår og livskvalitet, samt velferdssamfunnets tiltak og tjenester. NOVA er et statlig forskningsinstitutt, organisert som et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter. Forskningen er organisert i seks forskningsgrupper:

• Gruppe for aldersforskning

• Gruppe for barne- og ungdomsvernsforskning

• Gruppe for forskning om offentlig politikk og levekår

• Gruppe for trygde- og sosialhjelpsforskning

• Gruppe for ungdomsforskning

• Gruppe for forskning om velferd, livskvalitet og helse

(Sakset fra NOVAs nettsider)

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.