Pris for fremragende bidrag til kvinneforskning

Felice Blake Kleiven mottok i går pris for fremragende studentbidrag til kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo i 1999.

Ved et nyttårsarrangement ved Senter for kvinneforskning, Universitetet i Oslo, ble det kunngjort at Kleiven får prisen for hovedfagsoppgaven "Sexual Healing: The Function of Sexuality in Toni Morrison's Jazz," levert ved Institutt for britiske og amerikanske studier, Universitetet i Oslo, våren 1999. Det er Kleivens veileder, Nils Axel Nissen, som nominerte Kleiven.

I oppgaven drøfter hun kjønn og seksualitet blant afroamerikanere i mellomkrigstiden, slik de blir fremstilt i Morrisons sjette roman Jazz fra 1992. I nominasjonen skriver Nissen at Kleiven har levert et originalt bidrag til en gren av kvinneforskningen som har vært lite utforsket. Det som gjør Kleivens oppgave interessant og nyskapende, er hennes evne til å ta med i beregningen betydningen av rase i tillegg til kjønns- og seksualitetsperspektivet. Videre sier han: "Toni Morrison har ikke alltid blitt gjenstand for en litteraturkritikk som er på høyde med hennes egen skrivevirksomhet. I Kleivens hovedoppgave møter vi en kritiker som åpner teksten på en ny måte og får oss til å forstå hvor mye vi ikke har forstått."

Det var 7 stykker som var nominert til prisen denne gang, og de nominerte representerte såpass ulike fag som medisin, jus og medievitenskap. Komiteen understreket at det var mange solide kandidater til prisen. Kleiven var ikke selv tilstede for å motta prisen som bestod av 5000 kr, diplom og blomster. Det var leder av Senter for kvinneforsknings styre, Hanne Haavind, som kom med kunngjøringen.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.