Ny koordinator for nordisk mannsforskning

Eivind Olsvik fra Norge tiltrådde stillingen som koordinator for nordisk mannsforskning ved NIKK (Nordisk institutt for kvinne- og kjønnsforskning) 1. januar 2000.

(Pressemelding fra NIKK 3. januar 2000).

Stillingen er opprettet for perioden 1999-2001 ved NIKK, som er finansiert av Nordisk Ministerråd. Det er opprettet en referansegruppe for stillingen, med representanter fra hvert av de fem nordiske land.

Olsvik er 30 år og har hovedfag i sosiologi fra Universitetet i Bergen. I denne vektla han positive konsekvenser for gutter av å vokse opp i alenemorfamilie og hvilken betydning det har for deres mannsrolle senere. Han kommer fra Likestillingssenteret i Norge der han har abeidet som rådgiver og kampanjeleder for å få flere kvinner inn i kommunestyrene. Han er også med i Nettverk for forskning om menn i Norge.

I sin nye jobb skal Olsvik fremme nordisk mannsforskning, øke kontakten mellom mannsforskningen og kvinneforskningen, integrere mannsforskningen i relevante deler av nordisk kvinne- og kjønnsforskning, samt bidra til samarbeid i Norden, nærområdene, øvrige Europa og internasjonalt.

NIKK er en tverrfaglig nordisk forskningsinstitusjon opprettet i 1995. Instituttet skal fremme og stimulere forskning og studier med kvinne-, kjønns- og likestillingsperspektiver i Norden. Det skal også spre informasjon og styrke det nordiske samarbeidet på området som en plattform for det videre internasjonale samarbeidet.

Bakgrunnen for opprettelse av stillingen som koordinator for nordisk mannsforskning er at etterspørselen etter forskningsbasert kunnskap om menn og maskulinitet er økende. Norden har også en unik mulighet til å markere seg og å være pådriver internasjonalt på dette felt. Øystein Gullvåg Holter fra Norge arbeidet som koordinator fra mai 1999, men sluttet i stillingen 31.12.1999. Mannsforskning (herunder kritisk forskning om menn og forskning om maskulinitet) er et ungt forskningsfelt som stillingen blant annet skal bidra til etableringen av. Koordinatoren skal først og fremst bygge og drive nettverk, arrangere møter, seminarer og konferanser. Forskningsformidlende oppgaver står sentralt, og koordinatoren skal samarbeide med Nordisk Ministerråd om handlingsplan for menn og likestilling.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.