Kritisk blikk på Forskningsmeldingen

Beatrice Halsaa diskuterer "Forskning ved et tidsskille" (St.meld. 39 1998-99) med utgangspunkt i dens behandling av kvinne- og kjønnsforskningen i et innlegg på KILDENs nettsider.

Regjeringens forskningsmelding ble presentert 11. juni 1999. Gro Hanne Aas har tidligere i år kommentert meldingen sett fra kvinne- og kjønnsforskningens side. Nå følger statsviter Beatrice Halsaa opp med innlegget "Kvinne- og kjønnsforskning: Vag, men villig? Kommentar til "Forskning ved et tidsskille" (St.meld. 39 1998-99)", som nå er lagt ut på KILDEN.

Halsaa sier blant annet i innlegget at det politiske har fått forrang framfor det faglige i Forskningsmeldingen, det vil si: "Det er likestillingspolitikken som omtales, mens kvinne- og kjønnsforskningsperspektiver nettopp ikke er integrert i meldingen. Likestillingsperspektivet betyr i meldinga det samme som det betyr i norsk politikk ellers: Det er et mål om og en strategi for å få flere kvinner inn på mannsdominerte områder. Det innebærer framfor alt at likestillingspolitikk er en form for personalpolitikk."

Videre sier hun at hennes inntrykk er at meldingen har redusert kjønn til "kvinne" og "kvinneperspektiver". Og: "Målt ut fra sin egen målestokk er det fristende å gi meldingen 'ikke bestått' i forhold til dens intensjon om å 'legge sterkere vekt på kvinneperspektiver i en rekke fagområder'. For det er nettopp det meldingen ikke gjør selv. Mens de tematiske prioriteringene gjennomsyrer hele meldingen, er 'kvinneperspektiver' som ett av tre tverrgående faglige perspektiver nesten totalt fraværende. Snarere enn å være integrert synes det å være parkert, mens likestillingsperspektiv nettopp er integrert."

Beatrice Halsaa
Halsaa arbeider for tiden ved Senter for kvinneforskning, Universitetet i Oslo, med forskningsprosjektet "Feminisme som kritikk", finansiert av forskningsprogrammet "Kjønn i endring", Norges forskningsråd. Dette prosjektet skal kartlegge og analysere den norske kvinneforskningens faglige utviklingslinjer. Halsaa er også en av tre koordinatorer for forskningsnettverket "Women's Movement and Internationalization", som er finansiert av NorFa. Halsaa er i tillegg professor II ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning, NTNU, og styreleder i KILDEN.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.