Kjønn i sentrum - i Bodø

Høgskolen i Bodø vil bli universitet. Og en gruppe driftige forskere har dannet Kjønn i sentrum. Et tverrfaglig nettverk som har tatt mål av seg til å gjøre kvinne- og kjønnsforskning til en sentral del av det framtidige universitetet. Det forteller Agnete Wiborg fra Høgskolen og Elisabet Ljunggren fra Nordlandsforskning.
Agnete Wiborg og Elisabet Ljunggren er begge sentrale i arbeidet med "Kjønn i sentrum". Et arbeid de utfører med humør. (foto: Beret Bråten)

«Kjønn i sentrum» ble til i fjor høst. Hensikten er å bygge et tverrfaglig nettverk i Bodø der kjønnspolitikk og kvinne- og kjønnsforskning blir debattert. Forskerne bak nettverket vil sørge for at kvinne- og kjønnsforskning blir en sentral del av et framtidig universitet i Nordlands-byen, dessuten vil de se til at god likestillingspolitikk blir iverksatt ved Høgskolen. Her har man med andre ord som mål å både fremme kjønnsforskning og likestillingsarbeid samtidig.

Kurs på masternivå

– I vår har vi for første gang kunnet tilby et tverrfaglig kurs i kjønnsforskning på masternivå, forteller Agnete Wiborg. Kurset har tittelen «Tverrfaglig perspektiv på kjønn og arbeidsliv», og gir de som deltar 10 studiepoeng. – Kurset er også mulig å følge nettbasert, sier Elisabet Ljunggren. Den nettbaserte undervisningen gjør det mulig for studenter ved Kvinneuniversitetet Nord å delta. Noe som ellers ville blitt vanskelig, avstanden tatt i betraktning. Kvinneuniversitetet ligger i Steigen, tre timers kjøring fra Bodø.

I fjor høst kom Anne-Jorunn Berg til Høgskolen i Bodø som professor. – Hun representerer en faglig ressurs og kapasitet i forhold til kjønnsforskning, som vi er svært glade for å ha fått hit, understreker Wiborg.

Når sommerferien glir over i høst starter de opp med lesesirkel i kvinne og kjønnsforskning ved Høgskolen i Bodø. Den skal Berg lede. Opplegget er at en gruppe interesserte møtes en gang hver måned, for å gå igjennom og diskutere en bok, som de har lest på forhånd.

Vil nå ut

– Det har i mange år vært drevet kjønnsforskning, både ved Høgskolen og ved Nordlandsforskning. Vår målsetting er at dette i større grad skal synliggjøres, og at det settes mer i sammenheng, sier Ljunggren. Hun har registrert at både lokalpolitikk og næringsliv ønsker mer kunnskap på dette området.

Så er da også både Helse Nord og Bodø Næringsforum med i referansegruppen til «Kjønn i sentrum». I referansegruppen er også Kvinneuniversitetet Nord. – Jeg har tro på nettverket som metode for å sette folk i kontakt med hverandre, understreker Ljunggren.

I tillegg til de som får studiepoeng, ønsker "Kjønn i sentrum" å nå ut til de som har behov for slik kunnskap som grunnlag for beslutninger og tiltak i sitt daglige virke. Det får de til ved å holde åpne forelesninger. Elin Kvande, professor ved NTNU, har forelest om «Kjønn i organisasjoner» og Wenche Jonassen som er forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress har innledet om "Volden rammer skeivt". Sara Carter fra University of Stirling, Skottland, har snakket om hvilken rolle kjønn spiller når det skal skaffes lån til finansiering av egen virksomhet. Til høsten kommer Carter tilbake til Bodø for å holde seminar.

– Forskning med kjønnsperspektiv fortjener et publikum ut over studenter og forskere, mener Ljunggren.

Ny likestillingsplan

Ljunggren og Wiborg mener Høgskolen i Bodø også har bruk for slik kunnskap, for å få fart på likestillingsarbeidet. De diskuterte saken med Høgskolen og Kvinneuniversitetet og fikk i oppdrag å utnevne representanter til et utvalg som skulle utarbeide et nytt likestillingsprogram for Høgskolen . Nå er planen klar til å bli iverksatt.

Ting skjer, med andre ord og når det en gang i framtida kanskje blir universitetet i Bodø, er kvinne- og kjønnsforskerne klare til å delta med undervisningstilbud - fra starten av,

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.